Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Stoffen wijzer; Wat is tencel? Wat is Viscose? Wat is modal? Is jacquard rekbaar?
Stoffen wijzer; Wat is tencel? Wat is Viscose? Wat is modal? Is jacquard rekbaar?
In deze stoffenwijzer zullen de stoffen die Ansje verkoopt allemaal aan bod komen. De stoffen zullen per soort uitgelegd worden en er zal advies gegeven worden hoe deze te gebruiken. Aan deze tekst is zorgvuldig gewerkt met behulp aan wikipedia, faire-good.com, lenzing en andere informatiebronnen. Mocht je deze tekst graag gebruiken wil je dan ook deze bronnen vermelden?
|
|
|
Wat is Katoen? Waar komt katoen vandaan?
Ruim 1000 jaar voor Christus werd de schoonheid van katoen gezien: "Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen. De Indiërs maken hun kleren van deze boomwol".
Katoen is een zachte, eencellige vezel. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen.
De katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten als kunstmest en insecticide. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen veroorzaken uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewaterverontreiniging, (huid)ziektes en allergieën. In de conventionele katoenproductie is vaak sprake van kinderarbeid. Sommige landbouwers schakelen over op meer ecologische productiemethoden. Het katoen dat zo geteeld wordt, heet ecokatoen en van diegene waarvan het proces van begin tot einde is gecontroleerd kunnen het GOTS label ontvangen, deze is beperkt geldig en dient elke jaar herzien te worden. Een ander alternatief is gerecycled katoen. Het is de meest duurzame vezelsoort. Om tot gerecycled katoen te komen, wordt katoen uit gedragen kleding of snijafval vervezeld. De herwonnen vezels worden vervolgens opnieuw gesponnen tot garen.
De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. In Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen.
Waar wordt katoen voor gebruikt?
Katoen is een niet rekbare stof welke gebruikt wordt voor kleding, quilten, huishoudtextiel etc. In mijn webshop verkoop ik verschillende soorten katoen. De 100% katoen kan op verschillende manieren geweven en/of verwerkt zijn en dragen dan allemaal weer een andere naam. De ‘gewone’ katoen is ideaal voor kussentjes, blouse, broekjes, knuffels etc.
Wat is Katoensatijn oftewel CottonSateen?
In de webshop verkoop ik de cottonsateen van onder andere Cloud 9. Katoensatijn is 100% natuurlijk katoen en heeft dus ook de fijne eigenschappen van katoen: het ademt en is vochtabsorberend. Maar deze stof voelt gladder, glimt een klein beetje en is heel soepel. Een katoen satijnen heeft een speciale ‘satijnweving’. Dit is een beetje een technisch verhaal. In een satijnweving wordt het katoen veel dichter op elkaar geweven dan normaal. Er worden dus meer draden gebruikt. De ‘thread count’ geeft het aantal draden per vierkante inch aan. Hoe hoger de thread count, hoe hoger de kwaliteit en hoe gladder de stof zal zijn. In de satijnweving liggen de bovenste inslagdraden los, waardoor de stof bovendien licht gaat glanzen. Katoen satijn voelt dus niet alleen luxe, maar ziet er ook luxe uit! Bovendien blijven de kleuren op katoen satijn langer mooi.
Wat is Chambrey stof?
Chambrey is een luchtige katoenen stof die wordt geweven in platbinding. Doordat gebruik wordt gemaakt van verschillende kleuren garen, heeft de stof een ruige gemêleerde look die een beetje doet denken aan denim. Dit dunne en luchtige materiaal is bij uitstek geschikt voor de zomer. Overhemden, blouses, rokjes. Chambray is vaak gemaakt van 100% katoen. Soms is er een paar procent stretchgaren in verwerkt waardoor de stof iets rekt. En de naam zegt het, chambray komt uit (de buurt van) het Franse Chambray.
Wat is Twill katoen stof?
In de webshop verkoop ik ook Twill katoen. Twill is een manier van weven. Twill weving in het Nederlands ook wel keperbinding genoemd is een diagonale weeftechniek, en één van de sterkste wevingen. Letterlijk vertaald betekent twill 'keper'. Twill stoffen zijn erg dicht en sterk. Daarom wordt twill katoen veel gebruikt voor werkjassen, overhemden, spijkerbroeken en uniformen.
Feit, leuk om te weten: De keperbinding (en: twill) vormt een van de drie hoofdbindingen van textiel. De andere twee zijn de effen binding (linnenbinding) en de satijnbinding (atlasbinding). Terwijl de effenbinding en alle rechtstreekse afleidingen daarvan geweven kunnen worden op een 2-schachts-weefgetouw, heeft men voor een keperbinding minimaal 3 schachten nodig. Er bestaat maar één linnenbinding, maar er bestaan zeer veel keperbindingen, soms kan het aantal schachten wel oplopen tot 24 en zelfs meer.
Wat is Gabardine stof?
Gabardine is eveneens een keperbinding, twill. Maar dan veelal bekend van wol of wol blends (mengingen met andere vezels). Denk aan de mannenpakken en jassen die geïmpregneerd zijn van keperstof. Er zijn allerlei variaties van andere vezels beschikbaar inmiddels. De gabardine katoen die in de webshop te koop is, is een zachte katoen van See You At Six. Doordat het van 100% katoen is en niet van polyester, kreukt deze makkelijker en kan de stof wat uitrekken tijdens het dragen.
Wat is Double Gauze stof?
De 100% katoenen double gauze stoffen worden veel gebruikt voor (kinder)kleding en lichte interieur items zoals quilts en bedlinnen. Het zijn twee lagen open geweven (gaasachtige) stof die aan elkaar bevestigd zijn met behulp van kleine vrijwel onzichtbare steken. Het is licht en luchtig en geschikt voor zomerse kledij. De Double Gauze van Atelier Brunette is van een iets dikkere en zwaardere kwaliteit.
Wat is corduroy, ribfluweel, ribcord voor stof?
Corduroy is een geribbelde geweven stof die ook ribfluweel of ribcord genoemd wordt. Vanaf de 19de eeuw werd deze stof populair voor het maken van werkbroeken voor mannen. Er werden ook jassen en gilets van gemaakt. Vanaf de jaren 70 werd het in de dagelijkse mode toegepast. De stof heeft in de lengterichting zachte ribbels met een vleug. Met de vleug moet je rekening houden met knippen. Alles in dezelfde richting!
De fijnere uitvoering van deze stof wordt katoenfluweel, tinneroy of baby-rib genoemd. Tinneroy is zo soepel dat er zelfs blouses en kinderkleding van gemaakt kunnen worden. Oorspronkelijk werd corduroy van katoen gemaakt, maar later ook van andere vezel. In de webshop wordt alleen bio katoen-corduroy verkocht en soms een paar % elasthane toegevoegd voor een beetje rek. De rekbare soepele corduroy van Albstoffe, ook wel rib cord genoemd, hebben ook 20% gerecycled polyester erin verwerkt.
Wat is Jersey / tricot stof?
Tricot is de Nederlandse naam voor jersey. Tricot is afgeleid van het Franse woord voor breien: Tricoter. Het is een enkelvoudige stof van fijn breiwerk dat van elk willekeurig garen kan zijn gemaakt, dus zowel van wol en katoen als van nylon, rayon en dergelijke. De stof heeft een duidelijke voor en achterkant. De machinale vervaardiging van tricot geschiedt op breimachines. Bij het handmatig breien maakt men gebruik van de tricotsteek. Tricot heeft meer rek en is elastischer dan weefsel, dankzij de breisteek. De 100% tricot heeft van nature door de breisteek een rek. De elasthane, spandex of lycra die eraan wordt toegevoegd zorgt naast een mooie rek ook voor de juiste recovery, zodat de stof weer mooi terugveert en niet gaat lubberen. Slubjersey is eveneens een breisel en een soepelvallende katoen. Maar dan van slubbedfabric, met kleine imperfecties in het garen. Het ziet eruit als een dikkere, meer er bovenop liggende draad. Dit is kenmerkend voor het gebruikte garen en geeft een natuurlijke look. Geschikt door shirts, tops, soepelvallende jurkjes. Het is geen dikke jersey, ideaal voor de zomer. Er is geen rekdraad zoals elasthane in verwerkt. In de webshop verkopen wij biologische en/of duurzame tricot van katoen, tencel en modal.
Wat is Summersweat, French terry en stretch college?
Summersweat, French Terry en Stretc College zijn 3 namen voor dezelfde soort stof. Een iets dikkere tricot/jersey met elasthane/spandex of lycra en een geluste achterkant. De stof heeft kleine lusjes aan de achterkant en geen gladde achterkant. Bekendemerkenzijn See You At Six en About Blue Fabrics. Zij produceren voornamelijk deze kwaliteit stof. Let wel door het gewicht van de stof en hoeveelheid elasthane, verschilt de kwaliteit onderling. De ene stof is stijver en de andere weer soepeler. Het is niet zo warm als normale sweat dus heel geschikt om het hele jaar door te dragen, ook in de zomer. Deze drie hebben meestal een 4way stretch.
De sweat stof is een dikkere variant, meestal meer dan 260grams kwaliteit en met een geborstelde binnenkant, oftewel, zo'n zacht pluche achtig laagje. De sweat stoffen hebben vaak een 2 way stretch en zijn minder rekbaar, dikker en steviger. Ideaal voor een warme dikke jogging, sweater of warm vest.
Wat is modal stof?
Modalis een natuurlijke kunstvezel; wordt ook weleens kunstzijde genoemd. Modal is gemaakt van cellulose uit beukenhout. Het is ongeveer 50% hygroscopischer dan katoen. Dat betekent dat het goed vocht opneemt. Beukenhout wordt gewonnen in duurzaam beheerde bossen. Het heeft een aantal voordelen voor het milieu.
De beukenbomen groeien makkelijk en bijna alles van de boom kan worden gebruikt, dat maakt het behoorlijk efficiënt waardoor er maar weinig water nodig is (veel minder dan voor katoen bijvoorbeeld). Voor de productie van Edelweiss Modal® wordt gewerkt met het zogenaamde CO2 neutrale closed-loop productieproces. Tot wel 95% van de benodigde productie componenten wordt hierbij gerecycled.
Modal lijkt een beetje op zijde, maar dan net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen, en het voelt minder zweterig of plakkerig.
Wat is viscose of rayon?
Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezels bestaat viscose voor 90% uit cellulose. Dit komt meestal van loofbomen zoals beuken of naaldbomen zoals sparren. De uit hout gewonnen celstofvezels worden tot een stroperige massa opgelost en door een spinkop gedrukt en gedroogd. De fijne, zeer lange draden die ontstaan worden filamenten genoemd. Door de behandeling met natriumhydroxide (chemisch proces) kan viscose worden geproduceerd met een sterke of een zijdeachtige glans.
Wat is TENCEL™?
TENCEL™ Lyocellfibres worden gemaakt van duurzame hout plantages die gecertificeerd en gecontroleerd worden in Europa. TENCEL™ Lyocellfibres hebben een goede reputatie opgebouwd in de textielindustrie mede door de duurzame productie van begin tot het eindproduct. Het houtpulp wordt getransformeerd tot cellulose vezels van waaruit de stof gemaakt worden met een lage ecologische impact. TENCEL™ Lyocell fibers zijn bekend om hun comfort en luxe uitstraling. Ze leveren kwaliteit en zijn divers in gebruik. De stof is sterk, neemt vocht op en is ventilerend en super zacht op de huid.
TENCEL™ fibers worden geproduceerd door de in Oostenrijk gevestigde Lenzing Group welke al heel veel jaren met veel ambitie eco en duurzame stoffen uit hout en houtresten ontwikkeld.
Wat is Jeans stof?
Jeans is net als Twill en Gabardine een keperbinding. In 1847 emigreerde Levi Strauss naar de Verenigde Staten. Daar maakte hij stevige broeken voor de goudzoekers in Californië, van zeildoek. Deze broeken vielen erg in de smaak bij de goudzoekers, omdat deze steviger waren dan de gebruikelijke broeken. Toen Strauss door zijn voorraad zeildoek heen was, stapte hij over op een sterke katoensoort, genaamd 'Serge de Nîmes' (keper uit Nîmes). Deze naam verbasterde al snel tot denim. De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette in het Frans "bleu de Gênes" (vertaald vanuit het Italiaanse "blu di Genova", dus eigenlijk "Genuees blauw"). Het "bleu de Gênes" werd verbasterd tot het huidige "bluejeans", ofwel jeans.
De jeans stoffen die wij verkopen zijn van AmandineCha, Stoffonkel, Lillestoff of Polytexorganics. De stoffen van Amandine worden in Frankrijk ontwikkeld en dragen de GOTS certificering, datzelfde geldt voor de stoffen van Stoffonkel en Lillestoff. De nieuwe organic lijn van Polytex wordt in Turkije geproduceerd. Deze dragen ook allen de GOTS certificering.
Wat is Jacquard stof?
Jacquard is een weeftechniek waarmee ingewikkelde patronen in de stof geweven kunnen worden. En dat is fijn, want zo’n ingeweven patroon is veel kleurvaster dan een patroon dat er op geprint is. Bovendien kan de achterkant van de stof ook nog eens heel mooi zijn: de achterkant van deze stof is het negatief van de voorkant. Dit geldt echter niet voor alle jacquards. Je hebt rekbare en niet rekbare jacquards, dit is afhankelijk van het draad dat gebruikt is. De jaqcuards in de webshop zijn allen rekbaar door de weving.
Wat is Lycra?
Lycra wordt gebruikt voor sport en zwemkleding. Deze is meestal gemaakt van polyesther. Er zijn al duurzame alternatieven en Ansje hoopt deze in de toekomst toe te kunnen voegen. Denk aan Econyl van recyclede visnetten bijvoorbeeld (maar nog steeds microfibres) en BiodegradableAmni® Soul Eco® nylon – een Braziliaanse innovatie. Dat laatste is een biologisch afbreekbaar synthetisch (nylon) materiaal.
Wat is Fluweel/Velvet/Velours?
Velours, velvet of fluweel? Iedereen gebruikt deze woorden een beetje door elkaar, maar wat is nu eigenlijk wat? Fluweel is een luxe, zachte, harige en glanzende stof. Deze stof is eigenlijk gewoon katoen of zijde. Er wordt een lus ingeweven. Dit geeft de stof zijn luxe dikkere uitstraling. Soms worden deze lusjes ook nog eens open gesneden, waardoor de fluweel een harig uiterlijk krijgt. De lusjes of haartjes voelen maken dat de stof lekker zacht en aaibaar is. Doordat je deze haren 2 kanten op kunt wrijven. Je kunt ze zeg maar plat drukken, waardoor de kleur van de stof lichter lijkt of de haren juist tegen de pool inwrijven, waardoor de kleur dieper en intenser wordt. Dit geeft fluweel zijn wel bekende luxe uitstraling doordat het speelt met het licht. Dit heet de “vleug” van de stof.
Velvet is het Engelse woord voor fluweel. Het klinkt wel wat stoerder in de oren vind ik. Velours (of was het nu velour?) is de Franse benaming en stiekem toch een ander soort stof dan fluweel. Het is namelijk de gesneden variant van fluweel. Velours is heerlijk zacht door het lossnijden, trekken en/of opruwen van de poollussen. In vergelijking met ‘gewoon’ fluweel is velours zwaarder en iets minder glanzend. Daarbij wordt overigens onderscheid gemaakt tussen twee soorten velours: staand velours en streekvelours. Staand velours heeft daarbij een recht opstaande haartjes en bij streekvelours liggen de haren in één richting, waardoor de stof precies lijkt op fluweel. Vanwege de zware kwaliteit zie je deze stof vaak als meubelstof en in gordijnen.
Kortom, fluweel, velvet en velours verschillen niet echt van elkaar. Wel verschillen de afwerking en samenstelling van de stof een beetje, waardoor de stof een totaal andere look kan hebben, zoals luxe glanzend of juist stoer vintage. Bij het verwerken van deze stoffen dient rekening gehouden te worden met de vleug. De patroondelen moeten allemaal in dezelfde richting op de stof worden gelegd om kleurverschil te voorkomen.
Wat is Teddy stof?
Teddy is een zachte, pluizige stof. Het is een kettingpoolweefsel met vrij lange pluche pool. Denk maar aan het materiaal waar teddyberen van gemaakt zijn. Deze superzachte Teddy verkopen wij in 100% GOTS kwaliteit. De pluisjes kunnen wat sneller aan elkaar kleven in tegenstelling tot de synthetische variant. Maar borstel het eventueel op en de komen weer mooi los van elkaar.
Wat is (katoen) Fleece stof?
Fleece is een gebreide en geruwde stofsoort. Fleece is het Engelse woord voor vacht, en wijst op het vachtachtige uiterlijk van de stof. Fleece wordt ook wel "polar fleece", "velo wool", "vegawool" of "polarwool" genoemd. Het is echter een materiaal op basis van 100% polyethyleentereftalaat dat eind jaren 90 sterk opkwam. Het is een synthetische stof (polyester) die sterk isoleert. Dit wordt bereikt door zeer los te breien met getextureerde garens en het gebreide doek dan te wassen, waardoor het sterk krimpt, en het vervolgens aan een of twee zijden te ruwen en te scheren, waardoor het het uiterlijk krijgt van lamsvacht. Fleece draagt vanwege de microplastics in hoge mate bij aan de plasticsoep. Wanneer fleece wordt gewassen dan zorgt dat bij iedere wasbeurt voor microplastics die terecht komen in het huishoudelijk afvalwater. Gemeentelijke afvalwatersystemen lozen vaak in rivieren en oceanen. PET is niet biologisch afbreekbaar en de verspreide microplastics worden opgenomen door al wat in zee leeft waardoor het terecht komt in de voedselketen. Om die reden verkopen wij in de webshop alleen 100% katoenfleece. Net zo zacht, maar minder belastend voor het milieu en met GOTS certificering.
Gelamineerde stoffen
In de loop der jaren is de webshop steeds beetje verder gegroeid en ontwikkeld mede door jullie vraag. Zo werd in 2019 matte gelamineerde stoffen toegevoegd van Cloud9. De gecertificeerde 100% biologisch katoenen stof heeft een polyurethaan overlay en is ook perfect voor regenjassen, douchegordijnen, tafelkleden en placemats! De zachte, beschermende film van deze stof, gelamineerd op het oppervlak van de stof, maakt het uiterst soepel en toch duurzaam. Het is ook lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek en superfijn om te dragen.
Boordstof
Boordstof heb je in verschillende soorten en breedtes. De meest bekende is de rondgebreide tricotstof. Deze knip je aan 1 kant open zodat je een lange baan hebt. Je hebt ook brede boordstoffen van de rol tot wel 160cm breed. Je hebt gladde boordstoffen en boordstoffen met ribbels. Boordstof leent zich uitstekend om tailleboorden te maken en mouwen en halsjes mee af te werken. Naast de reguliere boorden verkopen wij ook losse boorden van 90 tot 150cm breed en gemiddeld zo'n 12-15cm hoog. Deze losse boorden zijn heel leuk om je trui, vest mee af te werken.
Je kan kiezen voor een boordstof in dezelfde tint als je kledingstuk, maar natuurlijk is boordstof ook geschikt om een leuk kleuraccent aan te brengen. Omdat boordstoffen niet altijd in hetzelfde kleurbad gekleurd worden als geprinte stoffen kan er een klein kleurverschil zijn. Je kunt dat altijd even navragen. In de webshop verkopen wij voornamelijk 100% GOTS brede, gladde boordstoffen van max 160cm en de bekende ribbel boordstoffen van SeeYouAtSix. Door het verschil in rek is het belangrijk om de juiste percentage te nemen. Meer uitleg hierover lees je in het blog over: ‘Hoeveel boordstof heb ik nodig?’
Voor nu is dit het overzicht van onze stoffen. Stel gerust je vraag er is met elke stof mee rmogelijk dan je denkt en voor inspiratie kun je ook altijd in onze crazy sewing groep kijken of Facebook. Hier posten Ansje fans hun creaties.